Romige worteltjes soep

Ga naar Recept Print Recept
0 Toevoegen aan favorieten
pinit Bekijk galerij 1 foto

Misschien denk je bij wortelen niet meteen aan een soep, maar niets is minder waar. Deze overheerlijke en simpele worteltjes soep zet je in een handomdraai op tafel. Heerlijk en verzadigend voor de lunch of een lichte avondmaaltijd.

pinit
0 Toevoegen aan favorieten

Romige worteltjes soep

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Bereidingstijd 5 min Kooktijd 15 min Totale Tijd 20 minuten
Porties: 2
Beste Seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingredienten

Instructies

  1. Schil de wortelen en de gember en snijd in grove stukken.

  2. Hak de ui en de knoflook in grove stukken en bak deze paar minuten glazig in de kokosolie.

  3. Voeg de wortelen, de gember en een blokje groentebouillon toe en breng 10/15 minuten aan de kook.

  4. Haal de soep van het vuur en pureer glad met een staafmixer.

  5. Doe de kokosmelk en de kruiden bij de soep en zet de soep zachtjes op heel laag vuur en roer even goed door. Voeg eventueel wat water toe voor de gewenste dikte (deze soep is het lekkerst wanneer het dik gebonden is). Haal de soep van het vuur en roer een eetlepel agavesiroop door de soep.

  6. Serveer de soep in een kom en garneer met koriander. 

Notities

Kokosolie
Welke olie je in je keuken gebruikt is sterk afhankelijk van je levensstijl, eventuele (medische) dieet, of omdat je gewoon een voorkeur hebt voor een bepaalde soort vet, doordat je uit ervaring hebt geleerd dat je bepaalde soort vetten beter verteert. Dat laatste is voornamelijk het geval bij mij. Ik verteer kokosolie, in tegenstelling tot dierlijke vetten zoals boter, veel beter. Er zijn heel veel uiteenlopende studies over welke soorten plantaardige vetten het gezondst zijn. De informatie hierover is talrijk. Een conclusie hierover is moeilijk te trekken. Ik hou het vooral bij de voor-en nadelen van bepaalde vetten. Ik gebruik voornamelijk olijfolie en kokosolie in mijn keuken. incidenteel maak ik een gerecht af met sesamolie, pompoenzaadolie of lijnzaadolie, maar in de basis kook ik met kokosolie en olijfolie.

Kokosolie en olijfolie zijn allebei plantaardige vetten. Kokosolie bevat vooral verzadigd vetten en bestaat voornamelijk uit Laurinezuur. Laurinezuur zou antibacterieel werken en bijdragen aan een goede gezondheid. Dit zou voornamelijk komen door de wijze waarop kokosvet wordt verteert in het lichaam. Ondanks de veel hogere verzadigde vetgehalte van kokosolie in vergelijking met olijfolie, zouden sommige mensen, zoals ik, meer gebaat zijn bij het gebruik van kokosolie doordat deze op een andere wijze beter door het lichaam zou worden verteert. Er zijn hier diverse onderzoeken en conclusies over. Ondanks de verschillende studies over de gezondheidsvoordelen- en nadelen van kokosolie, kook ik zolang ik mij kan herinneren met kokosolie . Ik merk uit ervaring dat ik veel beter reageer op kokosolie dan andere vetten. 

Kokosmelk
Dierlijke room gebruik ik eigenlijk heel weinig in mijn keuken. Dit komt ook weer doordat ik dierlijke eiwitten in producten slecht verteer. Kokosolie daarentegen verdraag ik goed. Een heerlijke plantaardige vervanging voor room. Mijn soepen bevatten dan ook meestal kokosmelk omdat deze lekker romig van smaak is. Een heerlijke curry maak ik ook met kokosmelk. Kokosmelk is wel hoog in de verzadigde vetten, maar voor mij zeer goed verteerbaar. Je hoeft niet altijd een hele pak kokosmelk te gebruiken. Je kunt een pak ook prima verdelen over meerdere dagen. Maak bijvoorbeeld de ene dag een heerlijke worteltjessoep met kokosmelk waarbij je maar de helft van het pakje gebruikt en de volgende dag maak je een lekkere curry met een combinatie van half water als vocht en de andere helft de rest van het pakje kokosmelk. Zo verspreid en balanceer je het gebruik. Welke kokosmelk het lekkerst is? Dat is een kwestie van uitproberen. Ik ga meestal voor pure kokosmelk en geen kokos crème of iets dergelijks wat je met water moet aanmaken. In de supermarkt en meeste Oriental toko's vind je een tal van verschillende kokosmelken. Probeer ze gewoon lekker uit. Het eigen merk kokosmelk van supermarktketens vind ik persoonlijk minder lekker. Daar kies ik meestal niet voor. 

Groentebouillon
In de meeste groentebouillons zitten smaakversterkers. Dat vind ik minder fijn omdat je neurotransmitters daar toch op reageren. In kleine hoeveelheden is dat niet erg, maar als je gevoelig bent hiervoor dan zou ik kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke bouillon. En als je tijd hebt om in het weekend een keer te investeren in het maken van een eigen bouillon, dan is dat natuurlijk het allerbeste. Ik heb tal van verschillende bouillons uitgeprobeerd. Mijn zoektocht naar een lekkere bouillon dat niet veel toevoegingen en smaakversterkers bevat blijft doorgaan. Het is niet makkelijk om een lekkere en natuurlijke bouillon te vinden. De meeste natuurlijke bouillons kregen een nul op het rekest van mij. Niet smakelijk en samengesteld uit allerlei ingrediënten die de smaak van de bouillon niet echt bevorderen. Op het moment gebruik ik de groentebouillon van het merk Knorr (zonder toegevoegde smaakstoffen). Ik gebruik gerust steeds een halve blok, zodat de smaak van de bouillon niet overheerst. De andere helft kan je goed bewaren in een zakje of een vershoudfolie. Aarzel niet om ingrediënten enkel naar behoefte te gebruiken. Zolang je het goed afgedekt bewaart is er niks aan de hand. Een hele pak kokosmelk, een hele banaan of een hele tomaat gebruiken vind ik dan ook niet nodig. Gebruik gewoon lekker wat je nodig vindt en bewaar de rest in een vershoudfolie en gebruik het de volgende dag in een ander gerecht. 

Keywords: Vegetarisch, vegetarian, carrot, wortel, soep, gezond

Heb je dit recept gemaakt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *