Blueberry muffin havermout ontbijtje

Met dit eenvoudig en verzadigend ontbijt heb je de rest van de dag minder trek in zoetigheid! Een echte aanrader. Het ruikt en smaakt naar een bosbessenmuffin, maar dan de gezonde variant. Erg lekker wanneer het warm of een beetje afgekoeld is. Ik eet dit ontbijtje het liefst lauwwarm. Zo krijg je de smaakbeleving van een heerlijke verse muffin, maar dan net even gezonder.

Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Bereidingstijd: 5 min Kooktijd: 15 min Totale Tijd: 20 minuten
Porties 1
Beste Seizoen Geschikt voor het hele jaar
Ingrediënten
  • 1 geprakte banaan
  • 40 gram (glutenvrije) Havervlokken
  • 1 theelepel chia zaden
  • 100 gram bevroren wilde blauwe bessen
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 100 milliliters ongezoete amandelmelk
  • 1 theelepel kokosrasp
Instructies
  1. Prak de banaan en leg apart.

  2. Kook de havervlokken in amandelmelk voor 10 a 15 minuten. Regelmatig roeren.

  3. Voeg toe: vanille extract, chia zaden en de bevroren blauwe bessen.

  4. Roer alles goed door totdat je een smeuïg geheel krijgt.

  5. Haal de havermout van het vuur en voeg de geprakte banaan toe.

  6. Doe het geheel in een kom en garneer met schijfjes banaan, honing en geraspte kokos.

Notities

Plantaardige melk
Ik gebruik dagelijks plantaardige melk, omdat ik mij daar beter bij voel dan bij dierlijke melk. De smaak van gewone melk vind ik ook niet lekker. Ik ben niet tegen het consumeren van dierlijke producten, maar beperk het wel in mijn lifestyle. Ik eet heel intuïtief en wanneer ik echt honger heb. Daarbij maak ik altijd keuzes die goed voelen. Het is wel zo dat over het algemeen dierlijke producten slechter te verteren zijn dan plantaardige producten. Aangezien ik heel mijn leven hele gevoelige spijsvertering heb, kies ik bewust voor meer plantaardige opties dan dierlijke opties. Bij het kiezen van plantaardige melk kijk ik meestal naar de toegevoegde suikers. Een van mijn favoriete plantaardige melken zijn de ongezoete amandelmelk van Alpro en de amandelmelk van Provamel. Deze bevatten geen toegevoegde suikers. Ik vind het altijd fijn om daar waar het niet nodig is de toegevoegde suikers te beperken. Honing is een natuurlijke suiker. Voor mij geeft honing een extra lekkere aroma en twist aan de havermout. Op het einde een kneepje is heerlijk, maar dan hoeft er voor mij ook niet nog eens suikers in de plantaardige melk te zitten. Als je op deze manier bewust omgaat met voeding en suikers, dan zul je merken dat je veel bewustere keuzes in je voeding gaat maken.

Havervlokken
Havervlokken kan je in alle vormen en soorten krijgen. Volkoren, glutenvrij, gebroken of juist heel. Ik gebruik zelf biologische en glutenvrije havervlokken. Soms hele en soms gebroken. Ongebroken havervlokken vind ik voller van smaak en het lekkerst. Deze hebben wel langer de tijd nodig om goed te koken. Zo een 15 minuten. Deze pak ik vaak in het weekend als ik langer de tijd heb om mijn ontbijt te bereiden. Natuurwinkels hebben meestal hele goede havervlokken.

Wilde blauwe bessen
Deze zijn rijk aan anti-oxidanten en geven je ontbijt een hele mooie diep paarse kleur. Ze smaken intens en zoet zuur en zijn heel anders dan gewone blauwe bessen. Een echte superfood. Te koop bij de Albert Heijn in het vriesvak.

Honing
Honing moet je gewoon uitproberen totdat je er eentje hebt gevonden die jij lekker vindt. Zonder een smaakje vind ik vaak zelf het lekkerst. Dan proef je beter de pure smaak van de honing zelf. Wist je dat honing echt een perfecte smaakmaker is om dressings mee te maken of om je huid mee in te smeren tijdens een sauna sessie? Honing werkt namelijk zuiverend voor de huid.  Gewoon een beetje op je gezicht en op de wat drogere plekken van je huid. Het zorgt voor een zacht en een gereinigd huidje.  

Keywords: delicious, homemade, vegetarian